Τα αναλόγια του Ιερού Ναού μας κοσμούν διακεκριμένοι ιεροψάλτες, τόσο για τις χαρισματικές φωνές τους, όσο και για την μουσική τους κατάρτιση.

 ♦♦♦

Ο ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ
TΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ
κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΥ

Διακεκριμένος καλλίφωνος Πρωτοψάλτης και Χοράρχης. Γεννήθηκε στις Θεσπιές Θηβών το 1976. Είναι απόφοιτος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής και πτυχιούχος του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ως προς τις μουσικές σπουδές είναι διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής και Ειδικής Αρμονίας. Κύριος διδάσκαλός του στην ψαλτική τέχνη ήταν ο αείμνηστος Πρωτοψάλτης κ. Στάικος Χατζής, επίσης γεννημένος στις Θεσπιές Θηβών.

Έχει διατελέσει Πρωτοψάλτης στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη και στους Ιερούς Ναούς Αγίου Νικολάου Φιλοπάππου και Εισοδίων της Θεοτόκου Νέας Φιλοθέης. Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Καισαριανής έψαλλε κατά τα έτη 1994 - 2001 ως Λαμπαδάριος και από το 2016 μέχρι σήμερα ως Πρωτοψάλτης.

Είναι βαθύς γνώστης και διδάσκαλος της Βυζαντινής Μουσικής και με την ιδιαίτερη καλλιφωνία που τον διακρίνει, ερμηνεύει αριστοτεχνικά τους ιερούς ύμνους με σεβασμό στην εκκλησιαστική μουσική παράδοση. Έχει μελοποιήσει πολλά ανέκδοτα μαθήματα. Είναι ένας ταπεινός, αθόρυβος και φιλότιμος διάκονος του ιερού αναλογίου που κοσμεί το ψαλτήρι Ενορίας μας.

 

 

♦♦♦

ΔΙΑΤΕΛΕΣΑΝΤΕΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΕΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΜΑΣ

ΑΡΧΩΝ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ
κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΟΥΣΟΥΝΗΣ

Διακεκριμένος Καλλίφωνος Πρωτοψάλτης και Χοράρχης. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945 και από μικρός διακρίθηκε για την εντυπωσιακή καλλιφωνία του και την αγάπη του προς την ψαλτική τέχνη. Από νεαρή ηλικία μαθήτευσε κοντά στον ονομαστό Άρχοντα Πρωτοψάλτη και Μουσικοδιδάσκαλο Αντώνιο Σύρκα για να συνεχίσει αργότερα κοντά στον επίσης μεγάλο Πρωτοψάλτη και μουσικοδιδάσκαλο Γεώργιο Σύρκα, από τους οποίους επί μία πενταετία με τρίωρη καθημερινή διδασκαλία, διδάχτηκε τόσο το θεωρητικό όσο και το πρακτικό μέρος της Βυζαντινής Μουσικής.

Φοίτησε επίσης στο Ωδειο του Πειραϊκού Συνδέσμου και έλαβε Πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής το 1974 και Δίπλωμα Μουσικοδιδασκάλου το 1980 από το Μακεδονικό Ωδείο Θεσ/νίκης με τον βαθμό «ΑΡΙΣΤΑ».Έκανε ιδιαίτερα μαθήματα φωνητικής με τον πρωταγωνιστή και τενόρο της Λυρικής Σκηνής Νικόλαο Γρηγορόπουλο.

Η ψαλτική του σταδιοδρομία άρχισε από ηλικία 15 ετών όταν ανέλαβε Λαμπαδάριος στον I. Ναό Αγίου Κων/νου Ομονοίας με Πρωτοψάλτη τον δάσκαλό του Γεώργιο Σύρκα. Κατόπιν έψαλε στον Άγιο Νικόλαο Κουκακίου, στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου Υμηττού, στη Μεταμόρφωση Κεφαλαρίου Κηφισιάς, στην Αγία Σκέπη Παπάγου, στον Μητροπολιτικό I. Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Σπάτων και τέλος στον Μητροπολιτικό I. Ναό του Αγίου Νικολάου Καισαριανής από το 1981 έως και το 2016, έχοντας συγκροτήσει μόνιμο Βυζαντινό χορό.

Έχει στο ενεργητικό του σημαντικές δραστηριότητες. Ως Χοράρχης έχει δώσει πολλές συναυλίες στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις με τον Βυζαντινό χορό του και ως μονωδός έχει κληθεί και έχει ψάλει σε πολλές πόλεις της Ελλάδας σε πανηγυρίζοντες I. Ναούς. Από το 1989, συνδυάζοντας και τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις έχει ψάλει σε Ελληνικούς Ορθοδόξους I. Ναούς στο Εξωτερικό (Λιέγη, Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη, Μόναχο, Ανόβερο κ.ά.). Είναι από το 1974 συνεργάτης του Ρ/Σ ΕΡΑ-1 και έχει λάβει μέρος σε δεκάδες εκπομπές και από το 1980 σε τηλεοπτικές εκπομπές στην ΕΤ-1. Πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές έχει κάνει και στους Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος και Πειραϊκής Εκκλησίας. Έχει δώσει και συναυλίες σε «σολιστικό» επίπεδο, με επιτυχία.

Ως μουσικοδιδάσκαλος διδάσκει τη Βυζαντινή μουσική σε διακεκριμένα Ωδεία και κατ' ιδίαν σε πολλούς μαθητές του. Πολλοί από τους μαθητές του είναι σήμερα ικανότατοι πρωτοψάλτες και λαμπαδάριοι. Έχει μελοποιήσει και πολλά μαθήματα τα οποία παραμένουν ανέκδοτα, ενώ έχει υπό έκδοση και μελέτη σχετική με τα «Απηχήματα». Καλλίφωνος με εντυπωσιακή, πλούσια και μελωδική φωνή και Βυζαντινό Εκκλησιαστικό ύφος, ο κ. Παναγιώτης Σουσούνης, ψάλλει με σεβασμό και υπευθυνότητα τα κλασσικά μαθήματα αλλά και μαθήματα των διδασκάλων του, ενώ παράλληλα εργάζεται δημιουργικά και υπηρετεί με αφοσίωση τη λειτουργική μας παράδοση. 

Το έτος 2007 τιμήθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Δανιήλ, με το οφίκιο του «Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Ιεράς Μητροπόλεως Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού» για την πολυετή και φιλόθεο ιεροψαλτική διακονία του στον Ιερό Ναό.